Dieta na trądzik różowaty – co jeść, czego unikać? 

Należy unikać pikantnych potraw, alkoholu i kofeiny.

  • Unikać gorących napojów.
  • Unikaj czerwonego wina (szczególny problem dla tych z nas, którzy zostali wychowani na rzeczy). Czerwone wino może pogorszyć trądzik różowaty poprzez podrażnienie naczyń krwionośnych w twarzy. Jak można sobie wyobrazić, może to znacznie pogorszyć rumieńce na twarzy i spowodować więcej wybuchów niż zwykle.
  • Unikaj solonych pokarmów, jak również tłustych pokarmów zawierających cholesterol, ponieważ zwiększają one powstawanie obrzęków w skórze, co może prowadzić do zaczerwienienia i zapalenia skóry z powodu zwiększonej przepuszczalności naczyń włosowatych (zdolność płynów do wnikania do tkanek).

Dieta na trądzik różowaty – Zasady i lista produktów

  • Bez kawy, alkoholu, ostrych potraw, czekolady, smażonych potraw i produktów mlecznych.
  • Uspokój się! Stres jest czynnikiem, który może nasilać objawy trądziku różowatego. Ważne jest, aby być zrelaksowanym i wziąć rzeczy łatwe.
  • Unikaj ekspozycji na światło słoneczne i stosuj krem z filtrem, jeśli musisz przebywać na słońcu przez dłuższy czas. Zaleca się również noszenie okularów przeciwsłonecznych, ponieważ chronią one oczy przed poparzeniem wiatrem lub podrażnieniem wywołanym światłem, które może wywołać zaostrzenie objawów trądziku różowatego w okolicy oczu.

Dodaj komentarz