Soki na wzmocnienie odporności – sprawdzone przepisy

W dzisiejszych czasach bardzo wiele osób cierpi na stłumioną odporność, co sprawia, że są bardziej podatni na przeziębienia i inne infekcje. Aby wzmocnić swój układ odpornościowy, powinieneś spożywać soki bogate w witaminy A, C i E. Pomogą Ci one utrzymać zdrowy styl życia, ponieważ witaminy te zwiększają aktywność białych krwinek.

Soki zawierające borówki są również korzystne dla wzmocnienia odporności, ponieważ zmniejszają stan zapalny i zapobiegają uszkodzeniom komórek spowodowanym przez wolne rodniki.

  • Sok z marchwi: Marchew zawiera witaminę A, która odgrywa ważną rolę w utrzymaniu zdrowego wzroku; pomaga również zapobiegać nowotworom. Warzywo to jest również bogate w karotenoidy – silne przeciwutleniacze, które chronią nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników (czynników powodujących raka).
  • Sok z buraków: Buraki zawierają betalainy, które mają silne właściwości antybiotyczne; dodatkowo ich wysoka zawartość żelaza pomaga utrzymać w zdrowiu nasze czerwone krwinki zapobiegając anemii, a także zmęczeniu podczas aktywności fizycznej.* Sok ze szpinaku: Szpinak zawiera beta-karoten (prowitaminę A), luteinę i zeaksantynę – pigmenty, które wzmacniają tkankę oka chroniąc ją przed szkodliwym działaniem promieniowania ultrafioletowego (słońca)

Soki na odporność

  • Soak wysoki w witaminę C
  • Saty o wysokiej zawartości witaminy A
  • Sats high in vitamin B
  • Saty wysokie w minerały, takie jak potas, wapń i żelazo. Może to pomóc w utrzymaniu zdrowia, zwłaszcza jeśli jesteś cukrzykiem lub masz problemy z sercem. Jest to również świetne źródło błonnika, które pomaga utrzymać zdrowy układ trawienny, ponieważ pomaga w trawieniu i zapobiega zaparciom.

Dodaj komentarz