Miód wrzosowy – dlaczego warto go spożywać? 

Miód wrzosowy to naturalny produkt, który jest bogaty w minerały i witaminy. Jest bardzo przydatny w leczeniu przeziębień, kaszlu, bólu gardła i innych chorób górnych dróg oddechowych. Ponieważ ma właściwości przeciwzapalne, pomaga złagodzić przewlekły stan zapalny, który prowadzi do wielu chorób, takich jak zapalenie kości i stawów, reumatoidalne zapalenie stawów itp. Miód wrzosowy zapobiega również chorobom układu sercowo-naczyniowego.

Zawiera składniki probiotyczne, które pomagają wzmocnić nasz układ odpornościowy, ponieważ poprawiają trawienie i wspomagają detoksykację ze szkodliwych substancji (toksyn), które mogą zaszkodzić naszemu organizmowi!

Miód wrzosowy – Właściwości i wartości odżywcze

Miód wrzosowy jest bogaty w antyoksydanty i stwierdzono, że zawiera podobne właściwości antyoksydacyjne jak miód jagodowy. Zawiera również witaminy, minerały i inne składniki odżywcze, które są niezbędne dla ogólnego zdrowia Twojego organizmu.

  • Zawartość żelaza: Żelazo pomaga organizmowi wytwarzać czerwone krwinki, które przenoszą tlen w całym organizmie. Jeśli nie otrzymujesz wystarczającej ilości żelaza z żywności, którą spożywasz lub jeśli twój organizm nie wchłania wystarczającej ilości żelaza z żywności, którą spożywasz, wtedy może rozwinąć się stan zwany anemią.* Wapń: Wapń jest niezbędny do budowy mocnych kości i zębów.* Potas: Potas pomaga regulować równowagę płynów w komórkach całego ciała.* Sód: Sód odgrywa ważną rolę w regulacji ciśnienia krwi, pomagając kontrolować objętość płynów w naszym organizmie; zbyt duża ilość sodu może powodować wysokie ciśnienie krwi, skutkujące chorobą serca lub udarem.

Dodaj komentarz