Kazeina – zawartość w żywności, objawy nietolerancji

Kazeina jest białkiem występującym w takich produktach jak mleko i ser. Jest również powszechnie stosowana do produkcji kleju, farb i plastiku.

Główną funkcją kazeiny jest nadawanie mleku konsystencji, co sprawia, że jest ona ważnym składnikiem wielu produktów spożywczych. Jednak niektórzy ludzie nie tolerują kazeiny i mogą doświadczać takich objawów jak wzdęcia i wzdęcia po spożyciu produktów zawierających nabiał.

Alergia na mleko

  • Objawy alergii na mleko obejmują wysypki skórne, wymioty i biegunkę.
  • Jeśli masz alergię na mleko i twoje ciało wchodzi w kontakt z nim, twój układ odpornościowy będzie uwalniał substancje chemiczne zwane histaminami. Powodują one zapalenie w tkankach organizmu i mogą prowadzić do reakcji alergicznej, takiej jak pokrzywka lub obrzęk ust lub gardła.
  • Leczenie alergii na mleko polega na unikaniu spożywania wszystkiego, co zawiera produkty z mleka krowiego. Jeśli jesteś już uczulony na mleko krowie, zapytaj swojego lekarza, czy zaleca wykonanie testu przed wypróbowaniem produktów z mleka koziego lub owczego – i wiedz, że te alternatywne mleka mogą nie być odpowiednie dla każdego, kto ma nietolerancję na mleko krowie.

Dodaj komentarz