Celiakia to poważne zaburzenie autoimmunologiczne, które wpływa na jelito cienkie. Gluten, białko występujące w pszenicy, jęczmieniu i życie, powoduje, że organizm atakuje własne tkanki, gdy osoby z celiakią jedzą pokarmy zawierające gluten.
Jedzenie glutenu może spowodować, że wyściółka jelita cienkiego staje się zapalona – stan znany jako atrofia kosmków. Uszkodzenia uniemożliwiają organizmowi wchłanianie niektórych składników odżywczych i mogą również powodować niedokrwistość z niedoboru żelaza (gdy w krwiobiegu jest za mało czerwonych krwinek). W zależności od stopnia nasilenia choroby i przestrzegania ścisłej diety, celiakia może prowadzić do utraty wagi lub słabego wzrostu w dzieciństwie; bólu brzucha; biegunki; zmęczenia; bólu stawów, który nie ustępuje podczas odpoczynku; wysypki skórnej, takiej jak opryszczkowate zapalenie skóry (skóra staje się czerwona); problemów z zębami, takich jak erozja szkliwa lub utrata kości z powodu osteoporozy (zmniejszona gęstość kości), co zwiększa ryzyko złamań.