Owoce Goji diamenty w twojej kuchni

Pierwsze informacje na temat jagód goji pochodzę z pierwszego wieku naszej ery, zostały one opisane w starych księgach chińskich mędrców. Jagody te zajmują pierwsze miejsce na długiej liście produktów roślinnych mających zbawienny wpływ na nasz organizm.

Owoce Goji zwane są „czerwonymi diamentami” i w pełni zasługują na swą nazwę. Podobnie jak diamenty są one równie cenne. Bogactwo witamin, mikroelementów, pierwiastków, aminokwasów, polisacharydów, karotenoidów sprawiają że są one niezbędnym elementem codziennej diety. Wystarczy zjeść około 70 sztuk dziennie – dorośli, 35 sztuk – dzieci.

Owoce te zawierają:

  • 2500 mg witaminy C w 100 g, 
  • witaminy: B1, B2, E, A,
  • 21 niezbędnych dla zdrowia minerałów śladowych, min.: mangan, miedź, nikiel, chrom, magnez, kobalt, fosfor, potas, żelazo, selen, cynk, calcium, natrium i germanium (posiada działanie antyrakowe);
  • 19 aminokwasów.

Według najnowszych badań jagody goji są jedynym składnikiem pożywienia, który stymuluje ludzki organizm do naturalnej produkcji hormonu HGH, który opóźnia procesy starzenia się. 

Są to niezaprzeczalnie jedne z najcenniejszych owoców świata. Są kompletnym źródłem białka. W jagodach goji jest 3 x więcej żelaza niż w szpinaku, 50x więcej witaminy C niż w pomarańczy, zawierają więcej beta karotenu niż marchewka i 2 x więcej antyoksydantów niż czarna jagoda. 

Z czym to jeść:

  • są idealne jako dodatek do musli, płatków, otrebów,
  • jako dodatek do herbaty, 
  • wzmacniający napar przy grypie i przeziebieniu: należy 1 – 2 łyżki owoców goji wrzyćić do 200 – 250 ml gorącej wody, gotować około 5 minut, przestudzić i wypić,
  • jako zdrowa przekąska,
  • można dodawać do ciast, sałatek, farszy.

Dodaj komentarz